Faglærer med rockestil

Fillete jeans, tilbakegredd hår, armen full av tatoveringer og Converse på føttene. Er det en rocker fra 50-tallet? Nei, det er en faglærer som nærmer seg 50-tallet.

Publisert: 08.05.2019 11.14 av Maria Dahl Oppdatert: 08.05.2019 11.14

Billedtekst: Trond er faglærer og kontaktlærer for kull 1-19. Her sitter han mellom Dunia Yassin og Martin Hoftun.

Fra automatiseringsmekaniker til faglærer

Trond Paulsen (48 år) er en av Lokførerskolens dyktige faglærere. Han startet yrkeskarrieren sin som automatiseringsmekaniker. Der jobbet han med bygging, installering og service på gassturbindrevne generatorer og kompressorer. Firmaet hadde hovedsakelig oppdrag fra offshorenæringen, og Trond var på oppdrag både på gassanlegg i Norge og i utlandet. I tillegg var han mye ute på diverse plattformer i Nordsjøen.

Lokførerkarrieren begynte på NSB-skolen (som lokførerutdanningen het den gangen) på Tomtekaia i Oslo i 2001. Trond var ansatt i NSB fram til han begynte å kjøre for Flytoget. Der fikk han også instruktøroppgaver, og dette ga mersmak. Han startet opp som innleid instruktør på lokomotivførerutdanningen på Grorud i 2008, og Lokførerskolen fikk sikret seg den dyktige faglæreren som en av de fast ansatte i 2013. Her er han et viktig bidrag til den solide opplæringen studentene våre får.

Fagmenneske og pedagog

Trives du som faglærer, Trond?

Jeg trives godt på Lokførerskolen, forteller Trond. Her får jeg varierte oppgaver, og jeg har det fint i klasserommet. Særlig spennende er det å se studentene utvikle seg og ta til seg læring. Trond får stadig tilbakemeldinger om at han er flink til å forklare, til å koble eksisterende kunnskap til ny og til å bruke humor i undervisningen. Ja, jeg er ofte klovn i klasserommet, sier Trond, men det sier studentene at de liker, og jeg synes det er artig selv.

Hvilke faglige emner liker du best å undervise i?

Jeg underviser mest i kjøretøy, og synes det er spesielt gøy når studentene kommer til del 3. Så langt ute i studieforløpet kan studentene mye, og har en grunnkunnskap og et begrepsapparat jeg kan bygge videre på.

Det er også gøy med helt ferske studenter som skal ta førerbevis. Her er det enklest rent faglig, men mer utfordrende pedagogisk. Studentene har variert bakgrunn og kunnskap, og det krever mer av meg som pedagog å sørge for at alle får den kompetansen de trenger.

Bilde av faglærer og studenter som ser på et Traxx-tog
Trond på befaring med studenter fra kull 1-19. De inspiserer lokomotiv av typen Traxx på Nyland stasjon.

Jeg liker også veldig godt å være kontaktlærer. I år er det 1-19 jeg følger tett opp, det er en skikkelig fin gjeng, og det er mine folk. Jeg følger dem i emnet kjøretøy fra a til å, og jeg rekker å bli godt kjent med dem. Jeg gjennomfører studentsamtaler med hver enkelt, og holder kontakten med dem mens de er ute på øvelseskjøring. Hvis jeg får det til reiser jeg gjerne ut når de er i praksis. I det minste får de en telefon eller melding, slik at toveiskommunikasjonen er åpen. Takket være kontaktlærerrollen opplever jeg studentene som tryggere, og det er lettere for dem å be om hjelp.

Hvilke tips vil du gi til studentene for å lykkes med utdanningen?

Jobb sammen i grupper, fremfor å sitte alene og pugge. Da får dere kunnskap fra hverandre, og ser saken fra flere vinkler.

Lokfører

Akkurat som alle andre faglærere på Lokførerskolen forventes det at Trond praktiserer kunnskapen sin. Trond kjører Flytog minimum hver 8. uke, og gjerne oftere.

Hva liker du med å kjøre tog?

Jeg liker særlig følelsen av å reise, av å være ut på tur, være i bevegelse. Flytoget er en bra arbeidsplass særlig på grunn av det gode arbeidsmiljøet. Alle kjenner alle. Å komme på vakt på Flytoget er som å komme hjem. De er flinke til å skryte av de ansatte, og i 2009 fikk jeg pris som Årets Serviceperson. Da fikk jeg et stort trofé som står i stua hjemme.

Det er viktig å få tilbakemelding når man gjør noe bra og riktig, ikke bare når man gjør feil. Den lærdommen overfører jeg til undervisningen, og passer på å gi positive tilbakemeldinger til studentene.

Rocker

På fritiden kan Trond treffes på konsertscener med bandet Collert. Gitaren tar det meste av fritiden min, forteller han. Jeg har vært musikkglad helt fra jeg var liten. Da var det Kiss som var de store heltene, nå har smaken utviklet seg.

Trond spiller gitar
Jeg forsvinner inn i en annen verden når jeg spiller og er i sonen. Jeg er i musikken, glemmer noter og teori og bare skaper, sier Trond. Foto: Tonje Lee Andersen.

Det aller beste er å spille sammen med andre. Collert består av fire dyktige musikere, to på gitar, en på bass og en på trommer, og spiller pop-rock. Vi vil ikke sammenlignes med andre, sier Trond med et skjevt smil, men selv har han viktige forbilder fra gitarhistorien. Jimi Hendrix og Steve Vai er store helter. Den som rager høyest er Steve Lukather, best kjent fra bandet Toto.

Lukather signerer Tronds arm
Trond har tatovert portrett av Jimi Hendrix øverst på armen. Her ser vi den største helten Steve Lukather signere armen hans – og signaturen ble selvfølgelig tatovert inn.

Den store drømmen er jo at Collert tar helt av og at jeg kan leve av musikken. Og hvis det ikke skjer er det helt fint å jobbe på Lokførerskolen, avslutter Trond med et stort smil.