Lokførerskolen søker utover for å øke sin kompetanse. I det siste har vi hatt stort utbytte av å utveksle kunnskap og erfaringer med det svenske VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut). VTI driver med forskning innenfor transportsektoren, deriblant på jernbane.
Publisert: 31.10.2022 15.00 av Maria Dahl
Oppdatert: 31.10.2022 15.00
Blant VTIs forskningsprosjekter er bruk av simulator i opplæring. Det er samspillet mellom operatør og teknikk som er interessant for forskningen. VTI har utviklet programvare som kan simulere lokførerens arbeidsmiljø, og som kan brukes på mange ulike plattformer og med mange ulike hensikter.
Lokførerskolen har hatt kontakt med lokfører, faglærer og doktorgradskandidat Niklas Olsson, som nå i hovedsak arbeider på VTI. Han og hans kollegaer er interesserte i hvordan vi har utviklet vår simulator, og kom til fagskolen for et 2 dagers langt møte i starten av oktober. På møtet ble sammenstillingen av deres forskningsprosjekter og vårt utdanningsforløp særlig diskutert. Lokførerskolen har erfart at bruk av simulator er nyttig for studentens læring. Olssons forskning beviser at simulator har en betydelig effekt. Forskningsbaserte resultater åpner for interessante tanker hos oss, for eksempel om bruk av simulator på gjennomføring av eksamen.
-Vi jobber med mye som er veldig likt, forteller faglærer og primus motor for samarbeidet, Mikael Persson. Vår simulatorløsning er veldig lik deres, men vår hensikt med bruk av simulator er helt forskjellig – forskning, fra deres side, og utdanning fra vår.
-Vi har gode løsninger, men har ikke tenkt på at dette skal kunne brukes til noe annet enn opplæring, og den nye innsikten er veldig inspirerende. Kanskje bruk av simulator kan gi svar på spørsmål om hvordan infrastrukturprosjekteringen kan gi innflytelse på hvordan lokfører oppfører seg, og dermed forhindre ulykker. Verktøyet kan også muligens gi svar på om automatisering av tog kan hjelpe. Lokførerrollen blir ikke borte, kyndige fagfolk må overvåke prosessen, men vi kan muligens få til mer effektiv kjøring, spare på energien og optimalisere togturen. Dette er bare noen av tankene som settes i gang takket være samarbeidet, forteller faglærer Mikael Persson. Foto: Atle Schaathun.
Eksamen i simulator?
-Enda mer spennende er spørsmålet om hva man kan måle i en simulator. Er den oppførselen vi ser studenten har i simulatoren den samme som det vi ser lokføreren har i virkeligheten? Forskningen viser at opplæringen gjenspeiler resultatene i øvelseskjøring. Kan man måle en students kompetanse i simulatoren? Da kan man også gjennomføre eksamen i simulator. Samarbeidet gir flere muligheter til å tenke alternativt når det gjelder avsluttende eksamen, forteller Persson.
Konsulent hos VTI Emelie Nilsson og hennes kollegaer undersøkte både skolens togsimulator, VR-anlegget vårt og de små PC-baserte simulatorene vi bruker i undervisningen. De hadde også grundige diskusjoner der de sammenlignet programvare. Foto: Niklas Olsson
Fra Lokførerskolen stilte simulatoreksperter Ottar Haslestad, Hallgeir Are Olsen og Isak Kvalvåg Torgersen, fagsjef Morten Mattson og faglærere Mikael Persson og Christian A. Blakseth. VTI hadde med seg forskningsingeniørene Tomas Rosberg, Mats Lidström, Krister Gällman, konsulent Emelie Nilsson, og doktorgradskandidat Niklas Olsson.
Fra venstre ser vi faglærer og simulatorprogrammerer ved Lokførerskolen Hallgeir Are Olsen. Med ryggen til står forskningsingeniørene Mats Lidström i hvitt, Tomas Rosberg i svart og Krister Gällman holder VR-briller. Foto: Niklas Olsson
- Møtet var meget interessant, og vi håper å kunne gå videre med dette samarbeidet. Vi er alltid interesserte i å kunne forbedre læringsutbyttet hos studentene, avslutter Persson.
Les mer om Statens väg och transportforskningsinstitut her: vti.se