Lokførerskolen Nyheter Ukategorisert Fra førerrom til klasserom

Fra førerrom til klasserom

Hva skjer når erfarne lokførere bytter ut togstrekninger med pensum og simulatorer? Vi tok en prat med erfarne faglærere Trond Paulsen og Thomas Fjeld ved Lokførerskolen – to engasjerte kollegaer som brenner for faget, studentene og hverdagen som faglærer. Her deler de hvorfor jobben er både meningsfull, fleksibel og full av faglig utvikling.

Thomas og TrondFoto: Maria Dahl

Overgangen fra lokfører til faglærer

Thomas: Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle bli lærer, egentlig. Men da muligheten dukket opp, tenkte jeg: Hvorfor ikke? Jeg hadde lyst til å bruke erfaringen min på en ny måte – og det å få være med å forme framtidens lokførere, det fristet.

Trond: Samme her. Jeg savner ikke skiftarbeidet, for å si det sånn. Nå har jeg dagtid, fri hver helg, og jeg kan styre arbeidsdag og ferie ganske fritt. Det gir en helt annen ro i hverdagen.

Thomas: Og så er det jo ikke sånn at vi har forlatt førerrommet helt. Vi har kompetansedager hvor vi kjører tog i foretakene minst 10-12 % av arbeidstiden, og vi følger opp studentene på øvelseskjøring. Så vi har fortsatt ett bein innafor.

«Du har fortsatt ett bein innafor som lokfører – og det gir faglig tyngde.»

Faglærere i togsimulatorFoto: Maria Dahl
Trond og Thomas i en av skolens store togsimulatorer. Disse simulatorene er en tro kopi av førerrommet til Flytoget, og siden Trond kjører for dem, ble det naturlig at fikk sitte i førersetet.

En hverdag med frihet og forutsigbarhet

Trond: Det jeg liker aller best, er at vi følger studentene tett – fra første dag til de er klare for å bli ansatt i et foretak. Vi jobber i to-lærersystem, så vi blir godt kjent med kullet vårt, og det gjør det lettere å tilpasse undervisningen.

Thomas: Ja, og det er gøy å se hvor forskjellige studentene er – og hvor mye de utvikler seg. Noen trenger mer struktur, andre mer frihet. Vi har pedagogisk frihet til å velge metoder, og det gjør jobben både utfordrende og givende.

Trond: Og så er det forutsigbart. Vi planlegger og følger opp selv, og det gir en god rytme i hverdagen. Det er stabilt, men aldri kjedelig.

«Det er noe helt eget med å følge studentene fra første dag til de står klare i uniform.»

Teknologi, utvikling og faglig påfyll

Thomas: Det skjer mye spennende på skolen nå. Vi har gode simulatorer og VR-sett, og vi bruker alt fra modelljernbane til hele motorvognsett type 69 med godsvogner i undervisningen. Dette står i bakgården på skolen, og hjelper undervisningen til å bli virkelighetsnær og engasjerende – både for oss og studentene. Når vi har skiftekurs, blir vi med studentene ut til Notodden en hel uke. Og vi er stadig ute på befaring med dem. Det er mye praksis i teorifagene.

Trond: Og vi får stadig faglig påfyll. Skolen legger til rette for videreutdanning – både jeg og Thomas har tatt studier og kurs mens vi har jobbet her, og det har vi fått både fri og støtte til. I tillegg har vi stadig interne workshops, samarbeidsmøter og foredrag med eksperter.

Thomas: Det er også mye rom for å påvirke. Vi er med på å utvikle skolen, og ledelsen lytter når vi kommer med innspill. Det er gøy å være med å forme morgendagens utdanning.

Foto: Maria Dahl
Faglærerne følger med på studentene i togsimulatorene fra dette senteret. Her fra kan de gå i rolle og kommunisere over «togradio» som togleder eller TXP.

Et arbeidsmiljø med plass til folk

Trond: Det sosiale miljøet her er noe helt for seg selv. Vi har felles fester, turer både innenlands og utenlands, og mange ansatte tar initiativ til å møtes utenom jobb. Det blir godt tatt imot – det er lav terskel for å være med.

Thomas: Og det er ikke bare kollegene – ledelsen er løsningsorientert og fleksibel. De legger til rette for at vi skal trives. Det er mye fokus på både vårt arbeidsmiljø og studentenes læringsmiljø.

Trond: Og så skal vi ikke undervurdere de små tingene: fast kontor, god kantine med subsidiert lunsj, gratis kaffe og frukt, og god parkering med elbillading. Det gjør faktisk en forskjell i hverdagen.

«Vi jobber mye med trivsel – og det merkes.»

Trond og Thomas i VRFoto: Maria Dahl
VR bruker vi mest som forberedelse til praktisk skifting på Notodden, men gir mange muligheter til læring om andre tema.

Å forme framtidens lokfører

Thomas: Studentene våre er utrolig motiverte. Det er vanskelig å komme inn på skolen, så de som kommer inn, vil virkelig dette. Snittalderen er rundt 35, og de har med seg mye erfaring fra andre yrker.

Trond: Vi utdanner for alle togselskaper, og vi lærer dem mer enn bare det som står i læreplanen. Vi snakker om kultur, holdninger og ansvar. Det er stort å vite at vi har en betydning for hver enkelt lokfører der ute.

Thomas: Og det er ekstra gøy når vi møter tidligere studenter ute i foretakene – og ser hvordan de har vokst. Da kjenner du at jobben du gjør, faktisk betyr noe.

«Det er gøy å se at studentene er så motiverte – og at vi faktisk former framtidens jernbane.»

Og det er alltid gøy med nye kollegaer på Lokførerskolen! Vi har ledige stillinger nå, og vil gjerne at akkurat du skal søke!