Ofte stilte spørsmål
-
Lokførerskolen har søknadsfrist 1. mars hvert år. Samordna opptak åpner for søknad i februar. Du finner lenke til søknadsskjema på nettsiden når tiden nærmer seg.
-
Du søker gjennom Samordna opptak i februar. Lenke til dette finner du her på nettsiden vår når tiden nærmer seg.
-
Søknaden din blir behandlet. Dersom søknaden kvalifiserer til opptak blir poengsummen din regnet ut, og søknaden blir rangert. De med høyest rangering blir kalt inn til fysisk helsetest og arbeidspsykologisk skikkethetstest. Dersom du består disse testene, får du tilbud om plass på Lokførerskolen. Vi kaller inn til testene i mars og april. Les mer om rangeringspoeng og helsetester her. Alle søkere får beskjed fra Samordna opptak om de har kommet inn eller ikke 25. mai.
-
Søkeprosessen skjer gjennom Samordna opptak (SO). Lokførerskolen behandler søknadene etter SOs regelverk, men det er SO som rangerer og sender ut svar på søknaden. Les om ofte stilte spørsmål og svar hos SO her.
-
All dokumentasjon på at du er kvalifisert må være på plass innen søknadsfristen. Det er dessverre ikke mulig å ettersende dokumentasjon.
-
Nei, dessverre. Det er Samordna opptak som behandler alle søknader. De godtar verken søknader eller ny dokumentasjon etter at søknadsfristen har gått ut.
-
Det er løpende oppstart til studiet. Opptaket som har søknadsfrist 1. mars 2025 tar inn studenter til 5 kull (120 plasser), inkludert både stedbundet og nettbasert teoriundervisning. 2 kull tas inn høsten 2025, og 2 kull har oppstart våren 2026. Søker du til nettbasert studium, er oppstart i januar 2026.
Hvis du kommer inn på skolen, kan du ønske deg når du vil starte opp, men ikke alle vil få ønsket sitt oppfylt.
-
Vi har satt opp 120 studieplasser i opptaket som har søknadsfrist 1. mars 2025.
-
Du må ha fylt 20 år, og ha fullført videregående skole. Vitnemålet ditt må vise at du har bestått med et av våre godkjente fagbrev eller studiekompetanse med matematikk R1 eller S1+S2. Les mer om dette under Opptakskrav.
-
Det er behov for lokomotivførere over hele landet. Skolen setter opp antall studieplasser etter innspill fra togselskapene. Derfor er det sjelden en lokomotivførerkandidat går arbeidsledig lenge. Hvis du er villig til å flytte på deg, øker sjansene for å få jobb raskere.
På grunn av ekstremvær og skadet infrastruktur har flere togselskaper vært tilbakeholdne med å lyse ut nye stillinger. Derfor har noen lokomotivførerkandidater gått uten jobb en stund. Dette problemet er sannsynligvis forbigående, og behovet vil øke igjen.
-
Studieavgift for alle studenter er 15 000 kroner.
I tillegg trenger alle studenter en Windows-pc, minimum Windows 11. Nettstudenter trenger også et grafikkort, for å kunne kjøre simulatorene våre hjemmefra.
-
Nei, det er den dessverre ikke.
Lånekassen tilbyr stipend og lån til studenter. Les mer om Lånekassen her: Lånekassen
Søknadsfrist er 15. mars og 15. november.
-
Poenggrensen for deltid utdanning var 58,8 poeng, og for fulltid 55,7.
Dette året var kravene ekstra strenge på grunn av færre studieplasser.
Les mer om hvordan poeng regnes ut her.
Det kan være vanskelig å komme inn på skolen fordi vi ofte får flere søkere enn vi har studieplasser. Da kreves det et høyere karaktersnitt, og flere rangeringspoeng.
-
Lokførerskolen er svært populær, og vi får flere søkere enn vi har studieplasser. Derfor øker kravene til høyere karaktersnitt og flere rangeringspoeng.
-
Hvis du er aktuell som søker på Lokførerskolen, blir du kalt inn til en grundig helseundersøkelse med medisinske og psykologiske tester. Dette gjøres for å sikre at de som til slutt skal arbeide som lokomotivførere er skikket til å ivareta sikkerheten på jernbanen. Kravene til å bestå helseundersøkelsen er beskrevet i lovforskriften ‘Førerforskriften‘ (følg lenken). Det norske lovverket er det samme som i andre europeiske land. Formålet med disse bestemmelsene er å hindre ulykker i jernbanesektoren.
-
Det er togselskapene som er ansvarlige for lønn og turnus, så dette varierer. I korte trekk kan en si at grunnlønn for lokførere ligger i overkant av 650.000 kr/år, men siden nesten ingen lokførere jobber «normaltid» vil tillegg for turnusarbeid og ubekvem arbeidstid være en viktig del av total inntekt. De fleste lokførere tjener nok fra 750.000 kr/år og oppover i total lønn. Du finner alle tariffavtalene hos Norsk Lokomotivførerforbund her (følg lenken).
-
En lokfører må regne med å måtte være på jobb så lenge togene går. De ulike togselskapene kan ha ulike arbeidstider/turnuser. Det kan inkludere kveld/natt, helg og helligdager. En uke kan du jobbe natt et par dager, uken etter kan det være fra tidlig morgen til ettermiddag et par dager. Det settes inn forsvarlig antall fridager, etter krav fra Arbeidsmiljøloven, og du vet lenge på forhånd hvordan arbeidsuken din blir. Unntakene er ved nødvendige ruteomlegginger eller fravær innen organisasjonen. Lokfører blir godt kompensert for ulempene ved turnus, overtid og vakt på helligdager.
-
Du kan leie privat eller bo hos familie og venner.
Skolen har avtale med SiO. Studentboligene finner du i mange størrelser og prisklasser. Prisene sies å være ca 40 prosent lavere enn markedspris i Oslo. Legg merke til at du kan søke om studentbolig før du er tatt opp på skolen. Det kan være rift om de mest populære boligene, så still deg i kø så snart som mulig.
Du har rett til bolig selv om du har fylt 35 år, og SiO har egne boliger for dere på Lillestrøm Studentby. Se hva slags boliger som finnes og hvordan du søker på SiOs nettsider (følg lenke).
-
Praksiskandidatordningen kan være aktuell for deg dersom du har lang og variert erfaring innenfor et fag Lokførerskolen godkjenner. Les mer om dette her Praksiskandidatordningen (udir.no) (følg lenke).
-
Søkere som har videregående utdanning fra et land utenfor Norden må dokumentere språkkunnskap i norsk – skriftlig og muntlig tilsvarende nivå B2. I tillegg må søker ha realfaglig eller teknisk utdanning på videregående nivå tilsvarende kvalifikasjonene som kreves for opptak til Lokomotivførerutdanningen.
Her kan man finne mer informasjon om hvilke fag som tilsvarer opptakskravene til Lokomotivførerutdanningen (følg lenke).
-
Du finner svar på meste her på hjemmesiden vår. Du kan også sende en e-post til post@lokforerskolen.no eller ringe 990 99 949. Da får du kontakt med den som vet aller mest om det du spør om.