Lokførerskolen Nyheter Markedsføring Utdanner seg til verdens beste jobb

Utdanner seg til verdens beste jobb

Hvis du vil ha en sikker jobb med god lønn og gode arbeidsforhold, kan du velge en ettårig utdannelse som lokomotivfører på Lokførerskolen.

Foto: Robert Lund

– Alle de lokførerne jeg har truffet sier at de har verdens beste jobb, sier Carina Vik (21) når vi spør om hvordan lokførere har det på jobben. Hun er student på Norsk fagskole for lokomotivførere, som ligger på Grorud utenfor Oslo.

En jobb litt utenom det vanlige

Carina forteller at hun nærmest kom over lokomotivførerutdanningen ved en tilfeldighet:

– Jeg vet faktisk ikke helt hva det var som gjorde at jeg kom over akkurat dette. Men da jeg undersøkte mer om yrket syntes jeg det virket mer og mer spennende jo mer jeg fant ut om det. For dette er jo ikke et yrke som du hører så mye om til daglig, smiler hun. Forlokkende er også utsiktene til en trygg og godt betalt jobb.

Mye praksis

Lokførerskolen er en offentlig fagskole hvor utdannelsen som lokomotivfører gjennomføres over ett år. Undervisningen er både praktisk og teoretisk. I løpet av utdanningsforløpet øvelseskjører studentene i 18 uker sammen med en erfaren lokomotivfører. Det gis opplæring i lokomotivets krefter, togets tyngde, bremsekraft og trafikkregler. Skolens togsimulatorer benyttes som verktøy i undervisningen, der har studentene mulighet til å trene på ulike situasjoner som kan oppstå når man kjører tog i Norge.

– Jobben som lokfører medfører et stort ansvar, derfor er det mange forskjellige ting vi må kunne for å kjøre tog. Trafikkregler, lokomotivets tekniske oppbygning, signalanlegg og togradio er bare noen få eksempler på hva vi lærer om på skolen, forteller Carina.

Carina med kjørelærerFoto: Robert Lund
Carina på øvelseskjøring.

– Også er selve jobben ute på skinnene mye mer variert enn det folk sikkert er klar over. Carina har i løpet av de siste månedene fått mye erfaring med å fotfølge kjørelæreren sin.

– Det er veldig gøy å se hvordan arbeidsdagene arter seg både når du skal hente ut og klargjøre toget om morgenen, hente vogner og å lære hvilke rutiner som gjelder når du parkerer toget når kvelden kommer, tilføyer hun.

Stortrives med utdanningen

Etter endt utdanning kan lokomotivførerkandidaten søke stilling som lokomotivfører i ulike jernbaneforetak som for eksempel NSB, Flytoget eller Cargonet.

– Jeg begynte på lokomotivførerutdanningen i januar, og synes det har vært helt topp. Et av ønskene mine er å få prøvd et diesellokomotiv av den typen som de for eksempel bruker på Nordlandsbanen, i løpet av utdannelsen min, sier Carina.

– Og når jeg er ferdig om et års tid håper jeg å bli stasjonert i Stavanger, siden det er der jeg kommer fra, men jeg kan bli stasjonert hvor som helst, sier hun.

Carina med kjørelærerFoto: Robert Lund
Carina og kjørelærer på Eidsvoll stasjon.

– Lokomotivførerutdannelsen gjør oss klare til en jobb som er sikker, godt betalt, hvor det er gode arbeidsforhold, og ikke minst får du en arbeidsplass med fantastisk utsikt over verdens beste land hver eneste dag. Derfor gleder jeg meg til jeg er ferdig med utdannelsen og kan søke fast jobb som lokomotivfører, avslutter Carina.

Oppdatering: Etter at intervjuet ble gjennomført har Carina tatt eksamen og fått jobb i NSB. Nå trives hun svært godt med jobben som lokfører i Stavangerområdet, akkurat der hun helst ville jobbe.