Om studiet
Lokomotivførere har god lønn, sikker jobb og gode arbeidsforhold! Utdanningen veksler mellom teori og praksis i løpet av det året du tilbringer på skolen.
Fagskole
Utdanningsnivå
Heltid eller deltid
Type
Oslo eller nettstudie
Studieby
1 år eller 1.5 år
Lengde
60
Studiepoeng
Lokomotivførerutdanningen er en offentlig fagskole som er godkjent av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).
Hverdagen som student
Teoriopplæringen foregår i skolens lokaler i Jernkroken i Oslo. Praksis skjer sammen med en godkjent kjørelærer på jernbanenettet over hele Norge.
Nettbasert studie, med samlinger
Nytt fra 2023 er at du kan søke på nettbasert og samlingsbasert utdanning. Det er de samme opptakskravene til denne varianten av lokomotivførerutdanningen.
Gode jobbmuligheter
Foretakene trenger lokomotivførere! Norsk fagskole for lokomotivførere gjennomfører hvert år en behovsundersøkelse for å finne ut hvor mange lokførere foretakene trenger. Skolen setter opp antall studieplasser basert på det. Når studentene er ferdig utdannet på Lokførerskolen kan de søke jobb i et foretak. Det vil si at selv om skolen ikke kan love at alle får jobb, har studentene gode sjanser etter endt utdanning.
Jeg gikk på Lokførerskolen og fikk jobb for et år siden. Utdanningen er heldigvis så praktisk lagt opp at jeg følte meg trygg på jobb fra første dag.
Mathilde Oskarsen. Tidligere student, nå lokomotivfører hos Vy
Er du kvalifisert?
Sjekk her om du har det som trengs for å søke Lokførerskolen.
Om studiet
Den teoretiske opplæringen er delt opp i to tema; infrastruktur og kjøretøy. Målet med den tekniske opplæringen er at studenten forstår de overordnede prinsippene innen elektroteknikk, pneumatikk og mekanikk som er viktige i togframføring. I tillegg skal studenten tilegne seg konkrete og inngående ferdigheter i betjening av bremsesystemet og øvrige instrumenter i lokomotiver og motorvognsett. Periodene med teori etterfølges av perioder med øvelseskjøring.
Nesten halvparten av opplæringen ved Lokførerskolen er i praksis ute i jernbanesporet, og praksisperiodene er minst like viktig som teoriundervisningen ved skolen. I praksisperiodene skal studentene selv få omsette teori til praksis, og se helheten ved utdanningen. Studenten skal lære gjennom veiledning og vurdering på det hen gjør i praksis, og få tilbakemelding på hva som bør være fokus videre i opplæringen.
Lokomotivførerutdanningen har 4 perioder med øvelseskjøring med varierende lengde, fordelt gjennom utdanningsløpet. Hver praksisperiode innledes med en periode med teori på skolen:
- Praksis i tog 1 uke
- Øvelseskjøring 1 4 uker
- Øvelseskjøring 2 4 uker
- Øvelseskjøring 3 7 uker
Nye studenter får tilsendt en årsplan med oversikt over datoer i forkant av studiestart.
I periodene med øvelseskjøring blir studenten satt sammen med en godkjent kjørelærer fra et av jernbaneforetakene. Øvelseskjøring kan foregå i både persontogforetak og i godsforetak.
I praksisperiodene kan man bli plassert overalt hvor det kjøres tog i Norge. Det innebærer at studenten må være forberedt på å bo borte fra hjem og familie i opptil 7 uker. Man må gjennomføre praksis på tildelt praksissted, for eksempel må en student som bor i Bergen, være forberedt på øvelseskjøring i Trondheim.
I disse periodene må studentene kunne tilpasse seg endringer i stasjonering og turnus. En turnus inneholder kjøring til alle døgnets tider, og i helger og på helligdager.
Skolens studenter kan komme med ønske om stasjonering, men det gjelder der de kan ordne overnatting selv. Det er ingen garanti for at man får oppfylt ønsket. Det er togselskapene som plasserer studentene, ut fra ledige ressurser i den oppsatte perioden.
Sterke sosiale og/eller faglige hensyn kan være grunn til å kontakte togselskapene angående spesifikk stasjonering, men da må det gjøres en vurdering av fagansvarlig og studieadministrasjonen på skolen i forkant.
Dersom man blir plassert et sted man ikke kan ordne overnatting selv, ordner skolen overnatting i forbindelse med øvelseskjøring. Skolen dekker ikke overnatting i Oslo-omegn (Ski, Drammen, Lillestrøm o.l.)
Søkere til Lokførerskolen må prioritere hvilket studieforløp de helst vil inn på: stedbundet opplæring eller nettbasert med samlinger. Det vil si at du må sette det studiet du helst vil inn på som førsteprioritet, studiet du nest helst vil inn på som andreprioritet og så videre.
Når søkerne får tilbud i hovedopptaket, faller lavere prioriterte studieønsker bort. Det vil si at hvis du har prioritert opptak til stedbundet opplæring på første plass og får tilbud om plass der, vil alle de andre studieønskene automatisk falle bort. Du kan ikke sette deg på venteliste til studium som har falt bort.
Hvis du har prioritert opptak til nettbasert opplæring med samlinger på første plass, og får tilbud om plass på stedbundet opplæring, kan du takke ja til plassen på stedbundet og fortsatt stå på venteliste på nettbasert opplæring med samlinger. Du vil da bli tilbudt plass på nettbasert opplæring med samlinger i et senere suppleringsopptak, dersom det blir ledig plass.
Det er derfor viktig at du er bevisst på hvilket studium du prioriterer øverst.
Skolen krever ikke skolepenger for utdanningen. Studentene betaler likevel for materiell og klær. Til sammen vil dette utgjøre 15.000 kroner i løpet av skoleåret. Det betales ikke lønn i løpet av utdanningen, men studentene kan søke om stipend og rimelig lån gjennom Statens lånekasse for utdanning.
Skolen har avtale med Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Studentboligene finner du i mange størrelser og prisklasser. Prisene sies å være ca 40 prosent lavere enn markedspris i Oslo. Legg merke til at du kan søke om studentbolig før du er tatt opp på skolen. Det kan være rift om de mest populære boligene, så still deg i kø så snart som mulig.
Du har rett til å søke bolig selv om du har fylt 35 år, og SiO har egne boliger for dere på Lillestrøm Studentby.
Du kan også finne bolig privat. Høsten er ofte svært travel for de som leier ut.
Har du spørsmål? Ta kontakt på e-post post@lokforerskolen.no
Vil du vite mer om utdanningen? Her kan du lese mer om teori og prakisis, om krav til opptak og rangeringspoeng, og om hvordan du søker.
Her finner du informasjon som er aktuell for deg som allerede er student på Lokførerskolen. Les om opplæringen, om øvelseskjøring, om praktisk skifting og mye mer.
Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål. Send oss en e-post på post@lokforerskolen.no, eller kontakt en av våre ansatte.
Nettbasert lokførerutdanning
I 2024 utvider Norsk Fagskole for Lokmotivførere sitt studietilbud med en nettbasert lokomotivførerutdanning med samlinger. Søknadsfristen er 1. mars 2023 i Samordna opptak.